<< see another piece >>

Bespoke Seating for

Shakespeare's New Place

Stratford upon Avon

European Oak

Bespoke Seating for Shakespeare's New Place

Design: Armando Magnino

Making: Armando Magnino, Philipp Stummer, Simon Manfredi

for the Shakespeare Birthplace Trust for Shakespeare's New Place in Stratford-upon-Avon


The whole project includes a bench over 10m long and two 7.7m long benches, forming a 6.5m radius circle around a dramatic bronze sculpture, marking what was the heart of Shakespeare's house.


The benches are made in European Oak, left untreated to weather and age as time passes.

The making process involved both traditional techniques (e.g. jointing using pegged mortice and tenons) and modern technologies (templates cut on CNC machines and top rail laminated in a vacuum press using resin adhesives).


The making took place at our workshop in Warwick between November 2015 and June 2016.

Shakespeare's New Place opened to the public in August 2016


Shakespeare's New Place is a visitor attraction on the site of the house Shakespeare owned from the age of 33 until his death. The house was demolished in 1759 and has since remained an open space, becoming an important registered park and garden.


To represent Shakespeare's house, whilst respecting the planning designation, the Trust has designed the footprint of the house into a new modern garden telling the story of Shakespeare's life at New Place.


At the centre of this, and on the site of Shakespeare's private residential rooms, is a dramatic bronze sculpture called His Mind's Eye. The benches completely encircle the artwork to offer a place of peace and reflection.


Photographs: Philipp Stummer

<< see another piece >>